Het is bijna zover: de ‘Dag van de Meteoriet’! Op 27 oktober wordt in het kader van deze dag een feestelijk programma georganiseerd, aangezien het dan exact 150 jaar geleden is dat er hele bijzondere meteoriet insloeg in een Diepenveens weiland. Met een vierdelige podcast, die hieronder te beluisteren is, leven we toe naar de feestdag die plaatsvindt in het Kulturhus in Diepenveen.
In de vier verschillende delen ging Erik in gesprek met Alex Scholten, voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, en Jan Helderman, luchtvaartdeskundige en voorzitter van de Historische Vereniging Diepenveen. Zij maken onder andere duidelijk wat een meteoriet nou precies is, hoe de tijdlijn van de meteoriet eruitzag, wat de vondst van de meteoriet betekent voor de wetenschap en wat wij er van kunnen leren. In dit vierde en laatste deel kom je meer te weten over het programma dat op 27 oktober wordt georganiseerd.
Wat de Diepenveense meteoriet zo bijzonder maakt
De Diepenveense meteoriet is één van de slechts zes bekende Nederlandse meteorieten en volgens specialisten de meest bijzondere. Op 27 oktober 1873 vonden ooggetuigen de steen en brachten hem naar de onderwijzer in het dorp. De steen was daarna lang buiten beeld, maar werd in 2012 bij toeval ‘herontdekt’. Inmiddels is de meteoriet bijna 150 jaar oud en ook nog eens van een uiterst zeldzame type. Sinds de herontdekking is de Diepenveense meteoriet wetenschappelijk onderzocht en wordt deze bewaard bij Naturalis in Leiden.
Nu te beluisteren
Alle delen over de meteoriet waren eerder te horen in het radioprogramma ‘1 met Benjamin’, maar zijn nu ook hier terug te luisteren! Het vierde en dus laatste deel staat hieronder en gaat over de inhoud van het feestelijke programma, inclusief een korte terugblik op de vorige delen:
Met de delen hieronder kun je je geheugen weer even opfrissen of alle informatie voor eerst tot je nemen:
Deel 1: Wat is een meteoriet nou precies?
Deel 2: De tijdlijn van de meteoriet en wat deze vondst betekent voor de wetenschap.
Deel 3: Wat kunnen wij van de vondst leren?