Vijf Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe

Leestijd: 3 minuten

In heel Nederland was het op 26 april de dag van de Lintjesregen en onderscheidingen. Ook in de gemeente Olst-Wijhe kregen inwoners een onderscheiding

Aan vijf inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend.

Drie daarvan zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één inwoner is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en één inwoner is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De bijbehorende versierselen werden uitgereikt door burgemeester Ton Strien tijdens de zgn. ‘Lintjesregen’, op vrijdag 26 april 2019, in een bijeenkomst die werd gehouden bij Logtenberg, Boerhaar 16 in Wijhe.

Het gaat om onderstaande inwoners:

De heer Rob van der Werf, Olst (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Rob van der Werf is een muziekliefhebber in hart en nieren, dit zie je ook terug in zijn vele verdiensten op muzikaal gebied. Rob is onderzoeker en medeauteur van het boek ‘The Westend Story, het verhaal achter de legendarische Haagse drums’. Naar aanleiding hiervan heeft hij de website ‘Westenddrums’ gemaakt, waar hij ook beheerder van is. Vanaf 2006 tot 2010 was Rob bestuurslid van de Stichting ‘Sixties Alive’. Daarnaast is hij ook vijf jaar medeorganisator geweest van de ‘Dutch Vintage Drum Meetings’. Sinds 2011 is hij vrijwilliger én lid van de muziekgroep ‘Blues and So’. Andere verdiensten: Rob is activiteitenbegeleider geweest bij de Stichting ’t Olde Postkantoor Olst en nog steeds is hij actief bij Tennisvereniging ‘Ter Spille’ en bij de Herensociëteit ‘Voorheen de Nut’s Neut’.


De heer Jonny Hollander, Welsum (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

In 1995 werd Jonny Hollander raadslid/wethouder van de voormalige gemeente Olst en vervolgens, tot 2010, wethouder van de gemeente Olst-Wijhe.

Jonny’s verdiensten zijn voor een groot deel verbonden met het dorp Welsum.

Sinds 1998 is Jonny bestuurslid en later voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaak Welsum. Een vereniging die in 2017 haar 100-jarig bestaan vierde en die jaarlijks evenementen organiseert. Met als hoogtepunt de Welsumse Karmse, in augustus. In 1998 is Jonny ook gestart als voorzitter van de Sportvereniging Welsum. Dit voorzitterschap heeft hij neergelegd toen hij als wethouder de portefeuille sport onder zijn beheer kreeg. Jonny is tevens voorzitter van Stichting Dorpshuis Welsum.

In 2017 heeft hij de Buitenschoolse Opvang Natuurlijk Doen! in Welsum mede opgericht en daar is hij nu nog steeds voorzitter van. Andere verdiensten: Jonny was voorzitter bij Voetbalvereniging Oene en bij Stichting Openbaar Basisonderwijs Salland was hij bestuurslid en voorzitter van de Raad van Toezicht van De Mare.

De heer Hendrik Pol, Wijhe (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De maatschappelijke verdiensten van Henk Pol zijn al zichtbaar vanaf 1977. Toen stond hij namelijk, als voorzitter van het CDA Verbandsbestuur, aan de basis van de lokale fusie van de politieke partijen KVP, CHU en de ARP tot het CDA. In 1978 werd Henk geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de voormalige gemeente Wijhe. Tot 1994 was hij raadslid en fractievoorzitter voor het CDA. In 2001 werd Henk vrijwilliger bij en vanaf 2010 voorzitter van Stichting Salland Natuur Fair. Deze stichting organiseerde het gelijknamige evenement op het landgoed Groot Zwaaftink in Heeten. De fair trok per jaargang zo’n 5.000 tot 7.000 bezoekers. De organisatie wilde met het evenement, in het bijzonder bij de jeugd, draagvlak creëren voor het landschap en de natuur. Recent is besloten tot opheffing van dit evenement en op dit moment houdt Henk zich bezig met de afwikkeling hiervan. Vanaf 2013 heeft Henk zich ook, als voorzitter, ingezet voor de WBE (de Wild Beheer Eenheid) IJsselstreek Salland.

De heer Freerk Kunst, Wijhe (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Sinds 1978 zet Freerk Kunst zich, o.a. als secretaris, in voor de Historische Vereniging Wijhe en het Wijhes museum. Ook was hij, gedurende vier jaar, lid van het college van kerkvoogden van de Hervormde Gemeente Wijhe en al vanaf 1998 tot heden is hij archivaris bij de Protestantse gemeente Wijhe. In 2011 heeft Freerk, in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe, de kunstcollectie van de gemeente gesaneerd. Ook op landelijk gebied heeft Freerk verdiensten. In 1994 heeft hij de Stichting Friedoc (het Fries Documentatie Centrum voor genealogie en geschiedenis) mede opgericht en daar is hij meer dan 20 jaar vrijwillig actief geweest. Vanaf 2004 tot 2016 heeft Freerk zich, als secretaris en penningmeester, ingezet voor de landelijke Joseph Wresinski Cultuur Stichting. De theatergroep van deze stichting maakt kwalitatief hoogwaardige theater- en muziekproducties, waarin verhalen rond armoede en uitsluiting zichtbaar worden.

De heer Maarten Olthof-van den Eerenbeemt, Olst 
(Officier in de Orde van Oranje-Nassau)

Maarten Olthof-van den Eerenbeemt heeft in 1997 de stichting Vajra mede opgericht en is voorzitter van deze stichting. Vajra richt zich op de realisatie van de acht Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties in Nepal, door middel van kleinschalige armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en zorg voor het milieu. Het Nederlands bestuur houdt zich bezig met fondsenwerving en technische ondersteuning van vele projecten. In 2007 werd de Vajra Academy opgericht, waar inmiddels ruim 400 leerlingen onderwijs genieten. Ook zijn er dorpsscholen opgericht, medische kampen gesticht en een ziekenhuis geopend. Maarten heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de parabolische zonneoven als ecologische kookvoorziening in Nepal, onder meer in vluchtelingenkampen voor Bhutanese vluchtelingen. In totaal maakt Maarten zich nu al een kwarteeuw intensief, zowel op landelijk als internationaal niveau, verdienstelijk voor ontwikkelingssamenwerking.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio