Er is een woningtekort en er moet de komende tijd flink gebouwd worden, daarvan is iedereen op de hoogte. Maar hoe zit dat met hoogbouw? Wat mag wel en wat mag niet? In de ontwerp Visie op hoger bouwen staan de richtlijnen voor nieuwe plannen voor hoger bouwen in de stad Deventer. De visie is in samenspraak met inwoners, bedrijven en organisaties opgesteld. Na de periode van inzage van zes weken wordt de visie ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
Efficiënt omgaan met minder ruimte
De groeiende vraag naar woningen in combinatie met de ambitie van Deventer om duurzamer, gezonder en beter bereikbaar te worden, heeft geleid tot de ontwerp Visie op hoger bouwen. Deze visie streeft naar maximale inbreiding in de bestaande stad door gebruik te maken van de hoogte als een middel om efficiënt om te gaan met beperkte ruimte.
Tekst gaat verder onder video..
Wethouder Lars Wijnhoud van Ruimtelijke Ontwikkeling benadrukt: ‘Met hoger bouwen behouden we ruimte voor groen, ontspanning en speelplekken. Op deze manier kan Deventer blijven groeien en een aangename gemeente blijven om te wonen, werken en leven.’
Aangewezen locaties voor hoger bouwen
De ontwerp Visie geeft duidelijk aan waar hoger bouwen een overweging kan zijn. Dit betreft voornamelijk gebieden rondom het station, de schil rondom de binnenstad op loopafstand van het station, en langs de twee stadsassen (Hanzetracé en Binnenstad-Colmschate).
Beschermde gebieden: Dorpen en historische binnenstad
Hoogbouw is niet geschikt voor de dorpen en de historische binnenstad vanwege het beschermde stadsgezicht. Het behoud van zicht op de Lebuïnustoren en het stadsgezicht wordt beschermd.
Hoogbouweffectrapportage bij gebouwen hoger dan 31 Meter
Bij plannen voor gebouwen vanaf 31 meter of op bijzondere locaties is een hoogbouweffectrapportage vereist. Het gebouw moet harmoniëren met de omgeving, bijdragen aan een aantrekkelijk, gezond en levendig Deventer, en fungeren als visitekaartje voor de stad. Dit onderzoek naar de effecten van hoogbouw is een integraal onderdeel van de besluitvorming over het betreffende bouwproject.
Burgerparticipatie en communicatie
De Visie op hoger bouwen is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties. Dit omvatte interviews met belanghebbenden op het gebied van wonen, bouwen en architectuur, input van bijna 4.000 respondenten via Swipocratie, een seminar en toetsing van de visie tijdens een inloopbijeenkomst.