De ontwikkeling van een nieuwe woonbuurt op het voormalige Senzoraterrein, gelegen nabij de binnenstad van Deventer, loopt. Het plan omvat ongeveer 90 appartementen en 40 woonhuizen, met veel aandacht voor openbaar groen. Bovendien wordt het ontwerp gekenmerkt door zorgvuldige overwegingen voor klimaatadaptatie en respect voor het industriƫle verleden van het gebied.
Afronding van de raambuurt
Het college van burgemeester en wethouders stemde deze week in met het ontwerpbestemmingsplan Senzora-terrein als afronding van de Raambuurt. De plannen liggen van 21 december tot en met 31 januari ter inzage, en op 10 januari 2024 is er een inloopbijeenkomst voor inwoners en belangstellenden.
Uniek karakter van het terrein behouden
In 1996 verhuisde de Senzora-wasmiddelenfabriek naar het bedrijventerrein. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Le Clercq Projectontwikkeling werkten samen aan een plan om het oude fabrieksterrein om te vormen tot een woonbuurt met betaalbare, duurzame en innovatieve woningen. Wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling) benadrukt: “Dit gebied in Deventer krijgt een uniek karakter. Met een aanzienlijk aantal nieuwe woningen, gunstig gelegen nabij de binnenstad, binnen de singels, omgeven door veel groen en gebouwd met oog voor natuurinclusiviteit. Dit is natuurlijk ook uitstekend nieuws voor woningzoekenden.”
Betaalbare en diverse woningen
Op het Senzoraterrein komen maximaal 130 woningen, waarvan meer dan 50% betaalbaar is (sociale huur, middeldure huur- en koopwoningen). Er is ruimte voor kantoren en maatschappelijke voorzieningen. Het parkeerbeleid is slim verdeeld, deels ondergronds en deels op de binnenterreinen. Enkele oude fabrieksgebouwen blijven behouden en omgebouwd tot appartementen en voor enkele maatschappelijke functies. BPD en Le Clercq onderzoeken ook of de oude transportband teruggeplaatst kan worden als herinnering aan het industriƫle verleden.
Ter inzage en inloopavond
Het ontwerpbestemmingsplan Senzora-terrein ligt zes weken ter inzage, van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Tijdens deze termijn is het mogelijk te reageren op het plan. Op woensdag 10 januari houdt de gemeente een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan, van 17.00 tot 19.30 uur, in het stadhuis van Deventer.
Bezwaren en participatie
“Natuurlijk vinden mensen er iets van, vertelt wethouder Wijnhoud. Er ontstaat pijn van de hoogte van zo’n gebouw en dan gaat men onderhandelen. Maar we houden ons aan de procedures. Ik denk dat er een bepaald sentiment is, en we denken zeker mee. Het grote plaatje is onze verantwoordelijkheid en dat het kan schuren is logisch en bespreekbaar. Er kan bezwaar worden gemaakt en dan loopt de procedure vertraging op, daar zijn ook de inwoners zich van bewust. Maar als ze de plannen zien, zien ze ook wel dat het echt heel mooi wordt, er is veel aandacht aan gegeven. Het zit gewoon goed in elkaar,” aldus Wijnhoud.
Vervolgprocedure
Na de inzagetermijn komt er een zienswijzenota. Het college het definitieve bestemmingsplan voor aan de gemeenteraad. Die besluit naar verwachting komend voorjaar over het bestemmingsplan. Op basis daarvan is de verwachting dat de bouw in 2025 kan starten.