Op warme dagen, zoals in deze week, is het in versteende wijken voelbaar: hittestress. In een omgeving met veel asfalt, stenen en beton kan de warmte niet weg en loopt de temperatuur op. Zo kan het op hete dagen tot wel tot 10 graden warmer zijn in stad of dorp dan in landelijk gebied. Met het programma Klimaat Actief! wil Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een bijdrage leveren om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, zoals hittestress. Want dat het klimaat verandert staat ondertussen wel vast. Ook bewoners kunnen simpel een bijdrage leveren.
Nederland is klein en we wonen met z’n allen behoorlijk dicht op elkaar. Door de verandering in het klimaat hebben we steeds vaker last van wateroverlast en hittestress. De buien zijn heftig en intens, het water dat valt vindt vervolgens moeilijk zijn weg, met wateroverlast tot gevolg. In de periodes met hoge temperaturen treedt juist hittestress op. Kortom, onze omgeving schuilt niet voor regen of zon.
WDODelta is actief aan de slag met ‘klimaat-proof bebouwd gebied’. Waar kelders niet onderlopen, de hitte binnen de perken blijft en we slim omgaan met groen en water in steden en dorpen. Het waterschap zoekt daarbij de samenwerking met gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en uiteraard bewoners. Elk resultaat, hoe klein ook, heeft nut.
Moeilijk of ‘veel gedoe’ hoeft het niet te zijn. Zo draagt het vergroenen van de omgeving bij aan het tegengaan van wateroverlast én hittestress. Heel simpel: tegels eruit, groen erin. Dit kan in de openbare omgeving, zoals pleinen en straten, maar ook heel makkelijk bij bewoners thuis. Betegelde tuinen kunnen in de zomer erg heet worden. Weghalen van tegels en het plaatsen van beplanting op die plekken houdt de tuin koeler. Ook kan bij een hevige bui het regenwater de grond in zakken en biedt het kansen aan flora en fauna. Het aanleggen van een daktuin of het toepassen van koele materialen met een hoog reflecterend vermogen maakt tevens verschil. Witte of lichte materialen reflecteren voor een groot deel de zonnestralen die hierdoor niet worden omgezet in warmte. Kiezen voor lichte bestrating, dakbedekking of gevels zorgen voor minder opwarming.
Uiteraard helpt het creëren van schaduw om warmte tegen te gaan. Dat kan met parasols of doeken, maar beter is ‘natuurlijke schaduw’ aan te brengen. Denk hierbij aan bomen of pergola’s. Het waterschap verstrekt tot het einde van dit jaar subsidie voor maatregelen die bijdragen om wateroverlast of juist hittestress tegen te gaan.
Meer informatie over maatregelen in huis en tuin is te vinden op de webdite van huisje, boompje, beter (www.huisjeboompjebeter.nl). Hiervan is ook een app