Wateroverlast door hevige regenval: tips om overlast te beperken

Leestijd: 2 minuten

Verschillende regio’s in het land kampten de afgelopen dagen met wateroverlast door hevige regenval. Zowel in Overijssel als Limburg, Noord-Brabant en Gelderland waren er problemen. Maar wat kun je zelf allemaal doen om wateroverlast in en om je woning te beperken? ‘Ons Water’ is een initiatief van verschillende overheden en waterbedrijven en geeft enkele tips.

“Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen”, geeft het initiatief aan. “Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in steden is namelijk privaat terrein.” Wel kun je op veel verschillende manieren zelf actie ondernemen.

Tegels wippen
Om te beginnen met misschien wel de bekendste tip: ’tegel eruit, groen erin’. “Meer groen in de tuin zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan. Bij een volledig bestrate tuin, kan het lang op de tegels blijven liggen. Als jij jouw tegels wil vervangen voor groen, maar extra motivatie nodig hebt, kun je meedoen aan het ‘NK Tegelwippen’. Bij dit evenement worden mensen gestimuleerd worden zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De editie van dit jaar begon op 21 maart. Sinds die dag zijn er 1122 tegels gewipt in Raalte en 7649 tegels in Deventer. De wedstrijd tussen gemeenten duurt nog tot en met 31 oktober.

Waterkerende schotten
Een andere tip van Ons Water is om waterkerende schotten voor doorgangen te plaatsen (zie onderstaande foto). Ons Water legt uit: “Deze schotten zorgen dat er geen water door de doorgang je woning binnen kan stromen. Waterkerende schotten zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook wel overstromingsbescherming en floodbarriers genoemd. Veel schotten worden met een kliksysteem vastgezet of zijn geheel demontabel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Waterkerend schot / Foto gemaakt door: Arie Vet

Dak met planten of water in de ton
Het aanleggen van een groendak is een andere manier om wateroverlast tegen te gaan. Een groendak is een dak dat bedekt is met planten en kan ongeveer 50 procent van het regenwater opnemen en weer afgeven in de atmosfeer. Ook biedt het voedsel voor insecten en werkt het verkoelend in zomer.

Mocht het niet mogelijk zijn om een groendak aan te leggen, dan is het gebruik van een regenton misschien meer voor je weggelegd. “Bewaar regenwater in een ton en laat het niet direct het riool in lopen”, geeft Ons Water als tip. “Gebruik het water bijvoorbeeld in de tuin.”

Op de website van Ons Water lees je wat je nog meer kunt tegen wateroverlast. Ook krijg je uitleg over hoe je zelf bij kunt dragen aan het voorkomen van droogte.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio