Waterschap Drents Overijsselse Delta verhoogt het budget om problematische planten aan te pakken. Jaarlijks wordt nu 1 miljoen euro besteed aan het bestrijden van exoten, planten die niet van nature in Nederland voorkomen en problemen veroorzaken. Het budget is recentelijk verhoogd met 300.000 euro per jaar vanwege toenemende problemen en verspreiding van deze planten.
In de sloten, kanalen, vijvers en langs de oevers en dijken in het werkgebied van het waterschap groeien verschillende exoten. Deze planten, vaak uit tuinvijvers en aquariums, veroorzaken problemen. Ze kunnen inheemse planten verdringen en door hun snelle groei het water belemmeren. “Het aantal en de verspreiding van deze planten nemen in Nederland snel toe”, zegt Hans Pereboom, bestuurder van het waterschap. “Ook bij ons waterschap zien we dit gebeuren. Daardoor stijgen de kosten voor het bestrijden van de planten, en we hebben extra geld nodig.”
Gooi vijver- en aquariumplanten niet in het water
Het waterschap vraagt ook aan inwoners om planten na het schoonmaken van hun vijver of aquarium niet in sloten, beken, rivieren, kanalen of stadsvijvers te gooien. Hier zitten vaak exoten bij die snel voor overlast zorgen. Deze planten groeien niet alleen snel, maar zijn ook moeilijk te verwijderen omdat ze vanuit kleine stukjes opnieuw groeien. Daardoor kunnen ze zich verspreiden naar verschillende wateren die met elkaar in verbinding staan.
Controle en verwijdering van inheemse planten
Exoten, afkomstig uit tuinvijvers en aquariums, verdringen inheemse planten, belemmeren de waterstromen en bedreigen de waterkwaliteit. Waterschap Drents Overijsselse Delta roept op tot controle en verwijdering van deze planten door zowel het waterschap als inwoners. Probleemsoorten in het gebied zijn onder andere Grote Waternavel, Parelvederkruid en Japanse Duizendknoop.
Afbeeldingen van WDO Delta.