Wie mag het eerst water hebben als het schaars is?

Leestijd: 2 minuten
De afgelopen zomers zijn erg droog geweest. Gevolg: lage grondwaterstand die maar langzaam herstelt. Die achterstand zorgt, samen met de minimale neerslag, al vroeg in het jaar voor een ernstig watertekort in gebieden waar geen wateraanvoer mogelijk is. In Overijssel geldt dit voor het overgrote deel van Twente.
Door de provincie

De natuur verdroogt, de waterkwaliteit verslechtert, zwemmers moeten oppassen voor onder andere blauwalg en ook de landbouwsector, industrie en scheepvaart hebben steeds meer last van de droogte.

Laat dat autowassen maar even zitten. En je tuin sproeien is ook niet elke avond nodig. We moeten in droge zomers heel zuinig omgaan met water. Niet alleen met het drinkwater, maar ook met het grondwater en oppervlaktewater. De drinkwatervraag is in droge zomers tot 40% hoger dan normaal, zelfs tijdens de vakantieperiode. Twente en de Achterhoek zijn de droogste gebieden van Nederland. Gebruik het water dus alleen voor het hoognodige. Als we slim met water omgaan voorkomen we dat er strengere maatregelen moeten komen.

Ieder in zijn rol
In Overijssel spelen er verschillende partijen een belangrijke rol rond het onderwerp ‘droogte’.
Waterschappen
Er zijn twee grote waterschappen in Overijssel. Zij zorgen voor droge voeten, schoon water en voldoende water.
  1. Het Waterschap Vechtstromen beslaat onder andere delen van Salland en Twente.
    www.vechtstromen.nl
  2. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta beslaat delen van Salland en de Kop van Overijssel.
    www.wdodelta.nl
Vitens
Dit bedrijf zorgt voor winning van drinkwater, zuivering van water en levering aan inwoners. Door het hoge verbruik in deze warme en droge tijden kan de waterdruk lager zijn. Op haar site heeft Vitens veel bespaartips voor consumenten.
Provincie Overijssel
Als provincie gaan we over tal van beleidsterreinen die betrekking hebben op de leefomgeving in Overijssel. Bijvoorbeeld waterkwaliteit (zwemwater), bruggen en sluizen, wegen en natuur. Droogte raakt aan heel veel van deze onderwerpen waar we als provincie actief mee zijn. Natuurlijk hebben we ook nauw contact met de 25 gemeenten in Overijssel.
De veiligheidsregio’s
De veiligheidsregio’s zijn ingesteld om inwoners beter te beschermen tegen de risico’s van branden, rampen en crises. In Overijssel hebben we twee veiligheidsregio’s.
  1. Veiligheidsregio IJsselland gaat over ongeveer de westelijke helft van Overijssel.
    www.vrijsselland.nl
  2. Veiligheidsregio Twente gaat over ongeveer de oostelijke helft van Overijssel.
    www.vrtwente.nl

Zwemmen: alleen in aangewezen zwemplassen!
Door het warme en droge weer kan de kwaliteit van het oppervlaktewater afnemen. De provincie houdt toezicht op kwaliteit, hygiëne en veiligheid van ruim 40 zwemlocaties. Let op, zwemmen in rivieren of kanalen is levensgevaarlijk. Doe dat niet.
Op www.zwemwater.nl staat actuele informatie over de kwaliteit van zwemwaterlocaties.
Lees meer over zwemmen in Overijssel

Het bericht Wie mag het eerst water hebben als het schaars is? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio