Wie verdient er een lintje in de Gemeente Deventer?

Leestijd: 2 minuten

Ze zijn er, de mensen die zich jaren belangeloos inzetten voor de plaatselijke sportclub of vereniging, ouderen of school. Vaak willen ze er helemaal geen bedankje voor maar wát zijn ze bijzonder en belangrijk. Zulke mensen verdienen een lintje, een Koninklijke onderscheiding. Het is mogelijk deze vrijwilliger voor te dragen voor deze bijzondere titel.

Als je iemand een lintje gunt, neem dan contact op met een medewerker van Kabinetszaken van de Gemeente Deventer. De medewerker legt uit welke informatie nodig is en hoe u de gegevens juist invult. Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen in 2025? Dan is het belangrijk dat de aanvraag vóór 1 juni wordt ingediend.

Niet zomaar
Het verkrijgen van een lintje is niet vanzelfsprekend. Het is vereist dat de vrijwilliger zich minstens 15 jaar heeft ingezet voor de samenleving en dat deze persoon door anderen wordt voorgedragen met een geldige reden. De procedure neemt aardig wat tijd in beslag en gaat over diverse lagen. De burgemeester of locoburgemeester brengt eerst advies uit over het voorstel. Beslist de burgemeester positief, dan gaat het advies naar de Commissaris van de Koning of rijksvertegenwoordiger. Het voorstel gaat na deze goedkeuring naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college dat uit vijf personen bestaat, geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Zodra deze minister hier een positief antwoord op geeft, wordt de onderscheiding goedgekeurd bij koninklijk besluit.

Wanneer worden de lintjes uitgereikt?
Dit gebeurt meestal op de dag voor Koningsdag in een gezamenlijk moment op het gemeentehuis. Of bij een officiële gelegenheid persoonlijk op een jubileum of ander belangrijk evenement.

Wat is een lintje?
Eens per jaar worden de Koninklijke onderscheidingen (lintjes) door de burgemeester uitgereikt in (uit?) naam van de Koning. Het lintje is een medaille die aan het lint wordt gehangen. Koning Willem I heeft in 1815 de ‘Militaire Willems-Orde’ en de ‘Orde van de Nederlandse Leeuw’ ingesteld. En koningin Emma in 1892 de ‘Orde van Oranje Nassau’.
In 1994 zijn de regels van toekenning nader gepreciseerd. Het verkrijgen van een lintje is niet eenvoudig. Het is vereist dat de vrijwilliger zich minstens 15 jaar heeft ingezet voor de samenleving en dat deze persoon door anderen wordt voorgedragen.

Bron procedure Lintje: Wikipedia.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio