Het onderzoeksbureau Rijnbrink heeft onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de bibliotheek in Wijhe. De Langstraat wordt daarin genoemd als de meest ideale vestigingsplaats. Maar de vraag is of de bibliotheek wel een volwaardige ‘bieb’ wordt. Want het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) vindt een servicepunt voldoende.
Zorgplicht
Negen jaar geleden werd de Wijhese bibliotheek nog gered van een ondergang. Dit kwam door het financieel rampzalige jaar 2014. Nu is er besloten om de bibliotheek toch structureel te gaan financieren. Zowel het Rijk als de provincie Overijssel vinden het erg belangrijk dat Wijhe de beschikking heeft over een bibliotheekvoorziening. Staatssecretaris van Cultuur, mevrouw Uslu, vindt dat de gemeente een zorgplicht heeft om de inwoners van Wijhe zowel taal- als digitaalvaardig te maken.
Laaggeletterd
Dit is ook niet zo’n gek verzoek aangezien maar liefst zeventien procent van de inwoners laaggeletterd is. Landelijk is dat maar twaalf procent. Dit wil niet zeggen dat de inwoners gezien worden als analfabeet, maar niet goed meekomen in de huidige maatschappij door een gebrek aan taalvaardigheid. Een volwaardige bibliotheek kan hierin ondersteuning bieden. Niet alleen om boeken te lezen, maar tevens kunnen de inwoners hulp krijgen bij digitaal- en taal vaardigheid. Dit kan bij Taalpunt. Dit punt is bedoeld voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven of Nederlands wil spreken. Middels het taalpunt wordt er dan gezocht naar een taalcoach in de buurt.
Servicepunt
Mocht er voor worden gekozen om de bibliotheek als servicepunt te laten fungeren dan zijn de mogelijkheden beperkt en kan de bibliotheek maar één van de vijf wettelijke functies uitvoeren. De ander functies zijn: kennis en informatie beschikbaar stellen, stimuleren om te lezen, ontmoetingen en debatten organiseren en mensen kennis laten maken met kunst en cultuur.
Vanuit het Rijk en Provincie wordt er financiële steun geboden om te streven naar een volwaardige vestiging. Over twee jaar krijgt de gemeente zelfs financiële ondersteuning vanuit de inwoners. Zij moeten dan per inwoner, drie euro betalen. Wat voor de gemeente Wijhe betekend dat er ongeveer €55,000 euro wordt geïnd.
Stichting
Momenteel denkt het college van B&W dat een servicepunt volstaat. Stichting ‘Vrienden van de Wijhese bibliotheek’ is het daar niet mee eens. “Een volwaardige vestiging wordt niet geboden, maar is wel noodzakelijk. Dat is niet alleen zeer teleurstellend voor de bibliotheek, maar benadeelt ook de inwoners van Wijhe.”, aldus René en Anke Kral van de Stichting.
Inmiddels is er grote twijfel ontstaan of de gemeente Wijhe in dit geval wel voldoet aan de wettelijk gestelde eisen en zorgplicht die Staatssecretaris Uslu noodzakelijk vindt.