Wijhese Xena Wimmenhoeve kan kwartfinale al ruiken na twee zeges op Paralympische Spelen

Leestijd: < 1 minuut

Het Nederlandse rolstoelbasketbalteam heeft na twee poule zeges op de Paralympische Spelen in Parijs de kwartfinale binnen handbereik. Xena Wimmenhoeve uit Wijhe speelde een cruciale rol in die duels. Vanavond is Duitsland de laatste tegenstander waarna de tegenstanders voor die kwartfinale van woensdag bekend zijn.

Afgelopen vrijdag was er al geen vuiltje aan de lucht toen het team van Gertjan van der Linden de dames van Japan eenvoudig ter zijde zette met 87-34.

Sterke start Amerikanen
Afgelopen zaterdag was Amerika de tegenstander, daar keken de dames toch wel anders tegenaan. De Verenigde Staten werden bij de laatste Paralympische Spelen, in Tokio drie jaar geleden, immers nog derde. Ook toen deelden ze de poule met Nederland. De Oranjedames wonnen destijds nipt met 68-58. De Amerikanen begonnen enorm sterk aan het duel van afgelopen zaterdag en na enkele minuten stond Nederland al achter met 4-10.

Veerkracht
In tegenstelling tot de heren die van de VS verloren, toonden de vrouwen veerkracht. In een geweldige tweede helft toonden de Oranje dames dat juist zij de topfavoriet zijn voor een nieuwe gouden plak. Voor de rust was het nog gelijk opgaand, na de thee pakte Nederland al snel een tien punten voorsprong. Die voorsprong werd behouden en Xena won met haar meiden met 69-56 van de Amerikaanse tegenstander..

Duitsland
Vanavond dan Duitsland als tegenstander, voor hen is het pas de tweede poulewedstrijd. De eerste wedstrijd werd door onze oosterburen verloren. Woensdag zijn de kwartfinales gepland in Parijs.