Column door: Sonja Veneman
De wintertijd, het moment waarop de klok een uur teruggaat. Dat de dagen korter worden, geeft mij soms wat gemengde gevoelens. Het idee van in het donker van huis gaan en in het donker weer terug, dat staat me gewoon niet aan. Toch zegt een onderzoek van het RIVM dat de overgang naar wintertijd wel degelijk zijn voordelen en een duidelijk nut heeft.
Wintertijd en Welzijn voor een stabiel biologisch ritme
Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van de wintertijd is dat het ons helpt om beter gebruik te maken van het beschikbare daglicht, volgens het onderzoek. In de zomer hebben we lange, zonnige dagen, maar in de winter worden de dagen korter en de nachten langer. Door de klok terug te draaien, wordt het daglicht beter gesynchroniseerd met onze gebruikelijke wakker-tijden, oftewel ons bioritme, wat tot gevolg heeft dat we energie-efficiënter worden. We draaien allemaal een tandje lager. Ik merk het al, ik word trager. Net alsof de versnelling wat lager moet in deze tijd. Maar ik zou echt liever een winterslaap wensen. Gewoon mijn energie besteden aan het broodnodige en weer energiek wakker worden als de bloemen gaan bloeien. Ik heb denk ik gewoon niks met kou en regen.
Reflectie en Levensbalans: tijd voor andere dingen
Ten slotte biedt de wintertijd ons een moment om na te denken over ons gebruik van tijd en hoe die in te vullen. Het kan een herinnering zijn om tijd te nemen voor ontspanning, gezondheid en welzijn, en om te genieten van de geneugten van de lange, knusse avonden die de winter met zich meebrengt.
Kortom, hoewel de overgang naar wintertijd aanpassingen in ons dagelijks leven vereist, brengt het zeker voordelen met zich mee. Het helpt ons om onze activiteiten beter af te stemmen op de seizoensveranderingen en draagt bij aan een gezondere, meer gebalanceerde levensstijl. Dus, het is voor mij de ideale tijd voor een wandeling, kaarsjes, een goede film, een goede stamppot en warme chocolademelk.