Xena Wimmenhoeve gaat met haar rolstoelbasketbalteam door naar halve finale Paralympische Spelen

Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse vrouwen blijven ongeslagen door de kwartfinale te winnen van het team uit Spanje. Hierdoor spelen ze op vrijdagavond 6 september de halve finale tegen Canada. Xena Wimmenhoeve uit Wijhe speelt al enkele jaren bijzonder succesvol mee met de Oranje-dames. De kwartfinale van woensdagavond was moeizamer dan gedacht, het bleef lange tijd spannend maar eindigde won Nederland met 61-43.

Gezien de prijzen het team van Xena tot nu toe binnen heeft gehaald, wordt Nederland gezien als grote favoriet. Toch bleef Spanje lang bij in het duel. Na het tweede kwart was een ruime voorsprong teruggelopen naar slechts drie punten.

Derde kwart
Spanje kwam na de rust steeds dichterbij. Doordat de wedstrijd alle kanten op kon gaan, voelde het Spaanse team dat ze kans hadden. De tegenstander was af en toe behoorlijk fysiek waardoor het toch voelde alsof de Nederlandse dames het duel uit handen te geven. In de derde kwart wisten de Oranje dames, onder andere door uitblinkster Mariska Beijer, de voorsprong op te bouwen en daarna constant te houden.

Elke wedstrijd scherp blijven
Het was uiteindelijk een moeizaam duel, de les die is geleerd: bij ieder eindtoernooi moet je tegen iedere tegenstander scherp blijven. Duidelijk is gebleken dat de dames nog even moeten gaan oefenen op de vrije worpen. Als de ploeg vroeg in de wedstrijd beter had geschoten, was het nooit zo spannend geworden.

Canada
De Wijhese Xena speelt nu met haar team vrijdagavond om 21:30 uur in de halve finale tegen Canada. Deze tegenstander heeft drie gouden Olympische medailles binnen gehaald (1992, 1996 en 2000). Allebei de teams zijn dus gebrand om de finale te behalen, het beloofd een echt spektakel te worden.