Wanneer je met je auto over de IJsseldijk rijdt, zal het niet zo snel opvallen. Maar in de Uiterwaarden van de IJssel lopen heuse waterbuffels. Op het oog zeer wilde dieren, maar de schijn bedriegt. “Ze zijn ontzettend aanhankelijke en nieuwsgierig en ze doen geen vlieg kwaad”, aldus de goedlachse eigenaresse. Het jonge stel Emma en Olivier houden er een biodynamische boerderij op na. Samen met hun kleintje wonen ze er sinds januari en het bevalt ze maar al te goed.
Ze zijn nog relatief jong, maar zijn nu al grootgrondbezitter. Althans, zo voelen ze zich waarschijnlijk. Want Emma (29) en Olivier (30) wonen samen met hun kind op de IJsseldijk in Diepenveen. Dat zegt veel mensen misschien niet heel veel, maar ‘hun’ gebied reikt tot aan Deventer. “Als je dat stuk met je hond zou gaan lopen vanaf ons erf, dan ben je zeker een goed uur onderweg”, aldus de eigenaresse. Of ze nou echt eigenaar is, dat valt te bezien aangezien de boerderij en het land gepacht worden van IJssellandschap. “Maar het voelt wel alsof het van ons is”, glimlacht ze. Het is wel grappig dat ze zo denkt , want als je het heel sec bekijkt dan heeft iedereen toegang tot het natuurgebied.
70 Waterbuffels
Olivier is druk, want het gras moet weer gemaaid worden en daar zitten deadlines aan. Dus hem spreken we niet veel. Maar dat is ook niet zo gek want het stuk natuurgebied waar ze nu over beschikken is enorm groot en vergt dus heel veel tijd en energie om goed te onderhouden. In het gebied leven alle waterbuffels die ze hebben. “We hebben ze ingedeeld in drie groepen. Deze groep die je hier ziet heeft maar één stier. Verderop is een groep van 16 stieren en dan heb je uit ons gezichtsveld de rest van de kudde. In totaal zijn het zo’n 70 waterbuffels waarvan een groot gedeelte drachtig is. Ze liggen veel in het water in verband met de warmte en voor de rest doen ze eigenlijk bar weinig. Maar ze zijn zo leuk en lief.”
Haspel
Wanneer we teruglopen van de waterbuffels, komen we Olivier tegen in zijn witte Caddy. “Wat ga je doen?, “vraagt Emma. “Ik ga even bij de haspel kijken (het betreft hier een beregeningshaspel die met regelmaat gecontroleerd moet worden, anders rolt ie niet alleen de slang op, maar ook de sproeier)“, zegt Olivier. “Kijk je dan gelijk even bij de stieren? Als je toch die kant op gaat…” “Dat is goed, dat doe ik ff”. “Top!”, “Mooi!”, besluit Emma het vluchtige gesprek. En zo gaat dat wel vaker op het immens grote natuurgebied.
Meerjarenprojecten
Het doel van de twee is groter dan alleen maar de het houden van waterbuffels. “Het natuurbeheer goed uitvoeren, ondanks de onkruiddruk. Onze natuurakkers moeten we in optimale conditie houden en dat zijn echt meerjarenprojecten. Vanwege de coronaperiode was het bedrijf niet heel toegankelijk. Dus proberen we het bedrijf wat levendiger te maken. Dat in combinatie met ons privéleven en volgend jaar de melkproductie op gang te krijgen, zijn we voorlopig nog wel ff zoet hier.”