In de IJssel zit een raadselachtige, zeldzame vis: de rivierprik. Om meer te weten te komen over deze vissoort, worden binnen het project ‘Swimway Oude IJssel’ van Waterschap Rijn en IJssel rivierprikken uitgerust met een transponder.
Matthijs de Vos, aquatisch ecoloog bij Waterschap Rijn en IJssel, heeft de vissen in een fuik bij de vistrap in Doesburg opgevangen, geteld en gemeten: “Het is een heel mysterieus dier. We weten niet precies wat ze doen in de IJssel, daar komen we nu door dit onderzoek hopelijk meer over te weten”, vertelt hij. De vissen zijn door projectmedewerker Gerard de Laak voorzien van een zendertje om ze te kunnen volgen. De Laak legt uit: “Op een aantal stations die Waterschap Rijn-IJssel beheert, worden de signalen opgepikt. Dit is o.a. bij de stuw in Doesburg en in Gaanderen. Daardoor kan iedere rivierprik worden gevonden die zich tussen de stations in bevindt.”
Zeldzaam
Gerard de Laak vindt het bijzonder te noemen dat deze vissoort in de IJssel is gesignaleerd, omdat hij hier van nature niet voorkomt: “We zijn blij dat we deze zeldzame vis zijn tegengekomen. Afgelopen jaar hebben we er twee gevangen bij de Waal maar we weten nu dat deze vis zijn kuit (eitjes) in de zijwateren van de IJssel legt en dat willen we volgen.” Dit fenomeen noemen we ‘paaien’.
Niet alle eitjes worden vis
Over de reden waarom ze dit doen is Gerard duidelijk: “We willen de vissoort de ruimte geven om voor nakomelingen te zorgen en de populatie beschermen natuurlijk. We kunnen zorgen voor een tijdelijk visverbod op die plek waar de eitjes zijn gelegd. Niet alle eitjes en vissen redden het. Velen worden opgegeten door aalscholvers en reigers, de natuurlijke vijanden. We gaan de vis niet blijvend zien in de IJssel. De IJssel dient als doortrekroute.”
‘Swimway Oude IJssel’ is een gezamenlijk project van Water Rijn IJssel, Hengelsportfederatie Midden Nederland en Sportvisserij Nederland en Landesfischereiverband Westfalen und Lippe.
Over de vissoort
De Rivierprik is een zeldzame soort in Nederland die zich bij ons maar op enkele plaatsen voortplant. De rivierprik (Lampetra fluviatilis) is eigenlijk geen vis maar een rondbek. Het lichaam is cilindervormig en langgerekt, aalachtig. Het is een kaakloze vis die voorkomt in een groot aantal rivieren en kustwateren in Europa.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl
Bronnen: Wikipedia/Ravon.nl