Deventer was in een Tweede Wereldoorlog een kleine industriestad, met zo’n 40.000 inwoners, dat de laatste zeven maanden van de oorlog door haar strategische ligging en de aanwezigheid van een spoorbrug over de IJssel in een frontgebied bevindt. De oorlog wordt door de lucht bij de mensen aan huis gebracht.
De bruggen over de Maas en de IJssel waren in de Tweede Wereldoorlog vitaal als toevoerwegen naar het front. Voor de IJsselbruggen speelde tevens de aanvoer van de materiaal van de V1 en V2 een rol. Van oktober tot december 1944 waren de bruggen Venlo, Roermond, Hedel, Zutphen en Deventer die keer op keer werden aangevallen.
6 februari
Het is zes februari 1945. De laatste grote bomaanval op Deventer. Van de meer of minder zware bomaanvallen op de stad is dit de zwaarste.
Luchtalarm
Het is 10 uur als het luchtalarm klinkt. Onmiddellijk daarna valt een doodse stilte over de stad. Alle verkeer is opgehouden. Iedereen heeft waar mogelijk beschutting gezocht. In deze angstige stilte wordt het gebrom van naderende bommenwerpers hoorbaar.
Weggevaagd
Het Duitse afweergeschut begint te knallen. Dan het doffe dreunen van inslaande bommen. Als de laatste bom is gevallen, is er er meer schade in de stad veroorzaakt dan bij alle vorige bombardementen samen. Op verschillende plaatsen staan huizen en gebouwen in brand. Een groot deel van de Bagijnenstraat is weggevaagd. De droeve lijst van slachtoffers vermeldt 61 doden en ettelijke tientallen gewonden.
Ravage
Negen groepen van zes bommenwerpers hebben hun vernielende last op de bruggen willen werpen. De spoorbrug zelf werd nauwelijks beschadigd. De bommen die in de woonwijken terecht kwamen richten daar een ravage aan.
De Worp
Een Mitchell bommenwerper kreeg een treffer van het Duitse afweergeschut en stortte op de Worp neer.
Littekens
Na de bevrijding deelt men de Nederlandse steden en dorpen in in schade categorieën. Deventer vindt zichzelf terug in categorie II, de een na hoogste categorie. De aangerichte schade is enorm, grote delen van de stad liggen in puin. Tot op heden van dag zijn de littekens nog te zien.
Tip ons !
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl