Zit Salland op een thermische goudader?

Leestijd: 2 minuten

Wat in IJsland heel gewoon is dat er warmwater uit de geisers aan de oppervlakte voor verwarming van huizen wordt gebruikt zit het in Nederland iets complexer in elkaar. Toch zou die energie van diep in de grond wel eens ‘het nieuwe goud’ kunnen zijn.

Door Jan Oostewechel

De afgelopen maand heeft SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) op drie lijnen onderzoek gedaan naar de winning van Aardwarmte of geothermische warmte in de bodem. Een van die lijnen loopt van oost naar west dwars door Salland, dwars door Heeten. Ze kwamen daarom ook bij mij aan de deur om toestemming te vragen voor medewerking aan het onderzoek op mijn grond. Natuurlijk, welkom, altijd goed!

Ze hebben zes geofoons geplaatst, microfoons die geluidsgolven opvangen. Ze laten dan een springstoflading diep in de grond knallen. Diverse mensen in de buurt hebben die plofjes wel gehoord.

Het onderzoek gaat uit naar de diepere grondlagen waar een temperatuur heerst tussen de 80 en 200 graden Celsius. De geluidsgolven geven aan waar ze het beste de grond in kunnen. Gaatje boren, buisje erin en pompen maar naar gratis warmte uit de lokale Sallandse bodem. Het zou toch geweldig zijn voor alle woningen en bedrijfsgebouwen in de regio. In de kop van de provincie Overijssel, in de Koekoekspolder, is een aantal jaren geleden al een proefproject uitgevoerd voor de verwarming van een kassencomplex op deze manier.

De Thermische aardwarmte (geothermie) diep in de bodem kan voor 20 a 25 procent bijdragen aan de energietransitie in Nederland. Dit kan de gemeentes natuurlijk enorm helpen om nieuwbouwplannen op een geheel andere manier te ontwikkelen. Waar zij nu nog vooral kijken naar windmolens en zonnepanelen heb je er een bijzondere duurzame tak erbij met een hoge mate van leveringszekerheid tot in eeuwen.

Waarschijnlijk is dat dit met bestaande en nieuwe technieken rendabel kan worden uitgevoerd. Natuurlijk moet dit wel veilig gebeuren zonder dat ons kostbare drinkwater kan worden aangetast door al die buisjes. Voor bodem energiebronnen voor warmtepompen mogen wij voor de bescherming van grondwater maar 50 meter diep in Salland. Dus dat boren naar enkele kilometers diepte zal nog een hoop gedoe geven in het kader van allerlei vergunningen en regelgeving verwacht ik stilletjes.

Met de volgende cocktail aan energie bronnen kunnen wij de slag voor de toekomst: waterstof, zonne-energie via warmte en stroom, windmolens, warmte uit lucht en bodem via warmtepompsystemen, biogas en natuurlijke gassen.

Natuurlijk het belangrijkste is het doelmatig isoleren van de thermische schil van de woningen en gebouwen en het energieverbruik terug te dringen. Laten wij eerst maar even het onderzoek afwachten of de thermische goudader van Salland te temmen is voordat de goudkoorts toeslaat.

Jan Oostewechel is energieadviseur

Het bericht Zit Salland op een thermische goudader? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio